18 Mart 2012 Pazar

Batı Amerika Turu -1 (Los Angeles)


Tarih: 03-12 Kasım 2011

Güzergah: İstanbul – LA – Las Vegas – San Francisco - İstanbul

Planlama:

Uçak biletimizi www.ekobilet.com’dan temmuz başında satın aldık. 1)İstanbul-LA, 2)Las Vegas-San Francisco, 3)San Francisco-İstanbul güzergahları için haziran ayında 650 €’dan başlayan hesaplı uçuş alternatifleri, sürenin yakınlaşması ile birlikte azalmaya başladı. Ağustos başında 840 €’ya ara uçuş dahil yukarıda belirtiğim 3 güzergah için Delta Airlines’dan biletleri aldık. (Delta Airlines, ara uçuş US Airways).

LA-Las Vegas: Karayolunu kullandık. Yola çıkış günü Union Station’daki Hertz’den Chevy Traverso’yu iki günlüğü (sigorta dahil) 390 USD ye kiraladık.

Oteller:

www.booking.com adresinden organizasyonu ağustos başında yaptık.

LA: Miyako Hotel (Downtown’da Little Tokya denen Japon mahallesinde çok temiz ve ekonomik bir hotel. Union İstasyonu’na 10 dk yürüme mesafesinde. www.booking.com adresindeki ortalama notu 7,9).

Yolculuk:
3 kasım TSI 06:30’da Ataturk Havalimanı’ndan Air France (Delta Airlines’ın operatörü) ile Paris aktarmalı Los Angeles uçuşumuza başladık. 3,5 saatlik uçuş ardından Paris Charles De Gaulle Havalimanı’na TSI 10:00, yerel saat ile 09:00’da vardık. (İş yavaşlatma eylemi nedeniyle check-in çok ızdıraplı idi). 10:45’deki AF 066 seferi ile Paris-LA seferimiz başladı. 12 saatlik yolculuk ardından LA’ye 03.11.2011’de yerel saat ile 14:30 gibi vardık. Doğudan batıya doğru uçtuğumuz için gün kazandık ve aynı gün inmiş olduk.(3 kasım İstanbul çıkışı, 3 kasım LA varışı).

                                              Los Angeles (California)

(*)“The entertainment capital of World”, “ shopping paradise”, “dining mecca”

 Güneşli ama çok sıcak olmayan bir havada indik (60 Fahrenheit = 15,5 C). Hava sıcaklığı fahrenheit ile ölçülmekte. Uçaktan gördüğüm LA dikine değil, geniş bir alana enine yayılmış büyük bir şehir. Yollar çok geniş ve planlı.  

Gümrük işlemleri sırasında gümrük polisinin güvenlik konusundaki işini büyük bir titizlikle yaptığını görüyorsunuz. Havalimanı Downtown arasını taksi ile 20-25 dk’da sürdü ve 40 USD ödedik. Freeway’de en soldaki baklava desenli çizgililerle belirtilmiş şerit (Pool Cars Lane) iki ve daha fazla yolcu taşıyan araçlara ait. Pakistan asıllı taksi şoförümüzden öğrendiğim kadarıyla yolcu olmadan bu şeridi kullanmanın cezası 300 USD’mış.

Bu mevsimde hava saat 18:00’de kararmaya başladı.

LA’de bize Hilda Hanım eşlik etti, dünya tatlısı bir hanımefendisi. Eşi Karekin Bey gibi O da Pangaltı’ndan. Karekin Bey 1978 yılında, Hilda Hanım ise 1991 yılında evlenince LA’ye gelmiş. Eğer ki dilimizi konuşan İstanbul Hanımefendisi bir rehber arıyorsunuz, mutlaka Hilda Hanım ile irtibata geçiniz.(0535 785 05 87).

Otele yerleşmemizi takiben, uykusuzluktan kapanan gözlerimize rağmen, Hilda Hanım’ın aracı ile ünlü markaların bulunduğu Rodeo Drive’a gittik. Prada’nın mağaza konsepti çok ilginçti. Saat 19:30 ve havanın kararmış olmasına rağmen, muhit olarak çok varlıklı bir yere geldiğinizi anlıyorsunuz.

Bizim Nişantaşı’na denk gelen Rodeo Drive’nin akşamın bu saatinde boş olmasını yadırgadım.

Akşam yemeğimizi Grand Lux Cafe’de yedik. Burası genelde paralı ve ünlü siyah Amerikalıların geldiği bir mekanmış. Porsiyonlar çok büyük.

LA’de ulaşım:

Hemen belirtmeliyim ki, LA’de mesafeler çok uzun ve ulaşım için araba zaruri. Araba kiraladığınız zaman trafik ve park sorununu dikkate almanız lazım, çünkü park veya trafik cezası ile karşılaşmanız ihtimal dahilinde.

Park sorunu:

·         Dikkati olunmalı, park yasakları veya süreli park kısıtlamaları çok yaygın. Tabelalardaki uyarılara dikkat edilmesi lazım, aksi halde ceza yemek sürpriz olmaz.

·         Kaldırım kenarlarındaki kırmızı, yeşil ve beyaz çizginin bile anlamı var. Şöyle ki kırmızı çizgili kaldırımın yanına park yapılmazken, yeşil çizgili kaldırımın yanına en fazla 20 dakika park edebiliyorsunuz, beyaz çizgili kaldırımın yanında ise ancak yolcu indirip bindirebiliyorsunuz. Parkmetreler için yanınızda mutlaka bozuk para olmalı, bozuk para eksikliği bile park konusunda ciddi bir yük.

Not: İstanbul’da olan EDS (Elektonik Denetim Sistemi) LA’de yeni kaldırılmış. Eskiden hız, kemer, telefon ile konuşma veya kural ihlalleri kameralardan tespit edilmiş adresinize yüklü cezalar gönderiliyormuş ama şikayetler üzerine uygulamaya son verilmiş.

Dikkat edilmesi gereken hususlar:

·         Yanınıza mutlaka ADB içinde kullanılan 3 başlı veya özel iki başlı priz alınız.

·         Park işaretlerine dikkat.

·         Tüm fiyatlara vergisizdir. Ortalama %8 gibi bir vergi ilave edilmektedir.

·         Araç kiralarken otellerin park ücretlerini de hesaba katınız.

·         Ortalama bahşiş %15. Bir daha uğramayacaksanız maksimum %10 verinJ

·         ABD içindeki ara uçuşlarda valiz uygulamasına dikkat. Yanınıza bir adet alınmasına izin var ama bagaja verdiğiniz her bir bavul için 25 USD’den başlayan ekstralar var. Havayolu şirketi uygulamaları genelde bagaja verilen ilk bavul için ücret istemiyor ama en ucuz bilet satan şirketler (US Airways) ilk bagaja da 25 USD çakıyor. Alışveriş yaparken bavul kapasitesine dikkat.

·         Giyim konusundaki alışverilerinizi şehirlerarası yollarda bulunan outletlerden yapabilirsiniz, daha hesaplı.

 Dikkat çekenler:

·         Amerika’da her şey çok büyük. Caddeler, evler, mobilyalar, porsiyonlar, arabalar…

·         Sistem süper. Mekanizma sıkı kontrol altında. Özgürlükler Ülkesi Amerika’nın vitrinlerinden birisi olan LA, Türkiye’ye göre daha sıkı ve kontrol altında. Polisler çok ortalarda olmadığı anlarda bile insanlardaki oto-kontrolü hissediyorsunuz. 1980’lerdeki Rodney King olayından sonraki isyanı hatırlayınca bu kontrolün gerekliliği anlaşılır.  

·         Varlık ile yokluğun bir arada olduğu kozmopolit bir şehir. Amerikan Rüyası ile Kapitalizm Gerçeği…

·         Her saat mutlaka bir ambulans ve/veya itfaiye sireni duyuyorsunuz. Meğer yangından dolayı değil, her ambulansa mutlaka itfaiyenin de eşlik etmesi gerektiğinden kaynaklanıyormuş. Sakın panik yapmayın yada amma da çok yangın çıkıyor bu şehirde demeyin.

·         Daha önce bu kadar evsiz insanı görmemiş ve küresel krizi bu kadar hissetmemiştim.

Görülecek yerler;

·         Universal Studios: 1 tam günü ayırın. Union Station’dan kalkan kırmızı metro hattı ile ulaşabilirsiniz. Biletler kişi başı 1,5$. 12 durak 20-25 dk sürüyor. Metro yolculuğu ilginç bir tecrübe imkanı da sağlıyor. Universal Studios için giriş kişi başı 77 €. Korku Tüneli, Universal Studios Tour, Jurasic Park ve Mummy favorilerimdi. Stüdyo çıkışındaki City Walk gece ışıkları arasında çok keyifli.



·         Rodeo Drive: hafta sonu gündüz gözü ile gittiğinizde, hava güzelse ve şanslıysanız ünlüleri görme imkanınız varmış. Lüks markalara ait farklı konsepte mağazaların olduğu bir bölge.

·         Santa Monica: Hareketli ve şık alışveriş mağazalarının bulunduğu bir sahil kasabası. İstiklal Caddesi gibi sağında solunda mağazaların bulunduğu trafiğe kapalı ana caddesinde yeteneklerini sergileyen farklı milletlerden insanların gösterilerini seyretmek çok keyifli. Bu yol sizi muhteşem Santa Monica sahiline çıkarıyor.

·         Grove:  özellikle gece ışıkları altında harika. Meydana bakan LA Piazza’da keyifli bir akşam yemeği günün yorgunluğunu unutturuyor.



·         Venice Beach: Zamanımız kısıtlı olduğundan Venice Beach yapamadık ama buranın da görülmesini arkadaşlarım salık verdiler. Forest Gump filminde Tom Hanks’in koşusunun bittiği yerin Venice Beach olduğunu öğrendim.

·         Hollywod Bulvarı: Filmlerde gördüğümüz, Oscar törenlerinin yapıldığı, ünlülerin isimlerinin yeraldığı kaldırımların olduğu bu bulvar benim için bir hayal kırıklığı oldu. Gitmişken görülmesi gereken bir yer ama daha keyifli yerler var, çok zaman ayırmayın derim.

·         Long Beach, Laguna Beach, New Port Beach:  Araba ile trafik durumuna göre 45-60 dakika sürüyor. Çok keyifli sahil kasabaları. Beyaz Amerikalıların ağır bastığı varlıklı kesimin olduğu yerler. Lüks yerleşim yerlerini, vilları görüyorsunuz. Long Beach 1900’lerin başında popüler bir sahil beldesi olarak kurulmuş. 1967 yılında Long Beach’in turistik bölge olarak yeniden doğması için Queen Mary transatlantiği satın alınarak buraya bağlanmış. Şimdi otel olarak işletilmekte. Tüm ihtişamıyla duruyor. Vaktiniz varsa tavsiye ederim.

·         Downtown: sabahları olan hareketlilik akşamları kayboluyor. Hayalet kasaba gibi…

·         Nokia Centre: LA Lakers’in maçlarını yaptığı Staples Center’in bulunduğu yer. Mavi metro hattı ile gittiğinizde Pico durağında ineceksiniz. Özellikle haftasonu akşamları hareketli.  

Sonuç: 3 gün olarak planladığımız LA gezisi için “süre yetmedi” diyebilirim. Zaten 1 gün Universal Studios’da geçti. İmkanınız varsa 1 hafta zaman ayırın ve San Diego dahil çevre yerleri de geziniz.

2 yorum:

  1. yazını dikkatle okudum ve çok beğendim detaylı paylaşımın için teşekkürler dostum çok güzel olmuş küçükken 80 günde devrialem tek nefeste okuduğum en güzel kitabımdı..blogunu da aynı keyifle takip edeceğim

    YanıtlaSil
  2. Los Angeles Turizm
    Melekler şehri Los Angeles ziyaretçilerine sınırsız seçenekler sunar. Yılın çoğu zamanı güne kayak yaparak başlayıp öğleden sonranızı Pasifik okyanusunun kıyısında kumsalda güneşlenebilir ya da okyanus suyunun zevkini çıkarabilirsiniz. Los Angeles Turizm’ in amacı size Los Angeles tatilinizi dolu dolu yaşatmaktır. Profesyonel çalısanlarımız ile bırakın tatilinizi planlamanıza yardımcı olalım. Los Angeles Turizm ( www.losangelesturizm.com ) hizmetlerinden yararlanarak kafanızdaki “ Nerelere gidilir? , Ne yapılır? , Nerede kalınır? , Bana en uygun restoranlar hangileridir? , Acaba araba kiralamalı mıyım? , Hangi yoldan gitmeliyim? “ gibi sorulardan hesaplı bir şekilde kurtulabilirsiniz.
    Los Angeles Turizm’ in sizin için sunduğu servisler:
    Havaalanı Karşılama
    Los Angeles Turları ve Türkçe Rehberlik Hizmetleri ( Ister tek başınıza ister 100 kişilik grubunuzla )
    Uçak Biletleri ( Vayama’ dan Los Angeles Turizm’ e özel indirimler )
    Otel Rezervasyonları ( Hotels.com ve Los Angeles Turizm işbirliği ile 10% indirim ve bir seferde ya da ayrı ayrı yaptığınız her 10 gün rezervasyonda 1 gün bedava)
    Araba Kiralama ( Kısa ve uzun vadeli her türlü araba ihtiyacınızda Los Angeles Turizm size en uygun seçeneği bulsun )
    www.losangelesturizm.com
    info@losangelesturizm.com

    YanıtlaSil