1200-1204 yıllarında gerçekleştirilen 4. Haçlı Seferi ile kurulan Latin İmparatorluğu öncesindeki İstanbul/Konstantinapol'ü görmek ister misiniz. Yukarıdaki link müthiş bir çalışmanın sonucu. Context'den girip bugün halen ayakta olan veya olmayan yapıların orijinal halini görebilirsiniz.
Dördüncü Haçlı Seferi hakkında:
1200-1204 yılları arasında gerçekleşen Haçlı Seferidir. Papa III. Innocentius tarafından Kudüs'ü kurtarmak hedefiyle organize edildi. 1202'de Venedik'ten başlayan bu seferin rotası önce Mısır, ardından Kudüs idi. Ancak Venedik Dükü Enrco Dandolo bu seferin hedefini değiştirmeyi başardı. Haçlılar İstanbul'u kuşatıp elle geçirdiler ve yukarıdaki linkte göreceğiniz klasik ve orta çağların kültür hazineleriyle dolu o müthiş şehri yakıp talan ettiler. 1204'te Katolik inançlarına uyan Latin İmparatorluğu'nu kurdular.
Bu yeni ama güya hukuken eski imparatorluğun en önemli niteliği eski Bizans Imparatorluğu'nun kendi Konstantinopolis Patriği'nin idaresinde Hristiyan Ortodoks olmasına karşılık, yeni imparatorluğun Roma'daki Papa'ya bağlı Katolik Hristiyan olması idi.
Konstantinopolis'te kurulan bu Latin İmparatorluğu 1261 yılına kadar yaşadı. Bulgarların ve İznik'e kaçan Bizanslılar'ın hücumları sonucu yıkıldı. İznik Rum İmparatoru VIII.Mikhail Palaiologos tekrar İstanbul'a gelerek Bizans İmparatoru oldu. Modern İngiliz tarihçisi J.J.Norwich'in değerlendirmesi şöyledir:
"Dünya olaylarının çok geniş içeriğinde .. Dördüncü Haçlı Seferi.. büyük bir felaket olarak görünmektedir. ... Bu demek değildir ki bu sefer, genel Haçlı Seferleri kavramının bir kötü ün kazanmasına neden olmuştur. Bir önceki yüzyılda birbirini takip eden seferler zaten Hristiyanlık tarihindeki en kara sayfalar oluşturmuştu. Fakat Dördüncü Haçlı Seferi (eğer Haçlı seferi demek kabilse) daha önceki Haçlı seferlerine kıyasla imansızlık ve ikiyüzlülük ve vahşilik ve açgözlülük bakımından önceki seferlerden katkat üstünde olmuştur. ... İstanbul'un talan edilmesi, 5. yüzyılda Roma'nın barbar kavimler tarafından yağmalanmasından, 7. yüzyılda İskenderiye kütüphanesinin ve kitaplarının... yakılmasından, bütün dünya için daha çok felaketli olan bir kayıp ortaya çıkarmıştır... Haç sancağı altında savaşan bu adamlara... nakliyat sağlayan ve kendilerine ilham ve moral veren ve onları cesaretlendiren ve onların başını çeken en sonunda Enrico Dandolo'dur. Bu kişi bunları Venedik Cumhuriyeti adına yapmıştır ve bu trajediden en mühim kârlı parsayı toplayan Venedik olmuştur. Bu nedenle bütün dünya için bu büyük kargaşalık, felaket ve yıkımı ortaya çıkarmanın mesulleri Venedik ve onun kör, ihtiyar düküdür."
1204 yılında İstanbul'un Haçlılar tarafından işgali
Venedik Dük Enrico Dandolo'nun Venedik San Marko Katedrali'nde Venedik'in yeni Haçlı seferine katılacağını ilan etmesi. Ressam Gustave Dore
1204de Dördüncü Haçlı Seferi'nde Haçlı ordusunun Konstantinopolis'e hücumu