GÜNEY MACARİSTAN
"MOHAÇ - PECS - SZIGETVAR"
Mohaç (24 Haziran 2012)
Hem Osmanlılar hem de Macarlar açısından
tarihi önemi olan Tuna nehri kıyısında bir kasaba. Mohaç Savaşı'nda hayatını kaybeden II. Layoş (Louis)'un anıtı...
1526 yılında Osmanlılar ile Macarlar arasında yapılan ilk
savaş Osmanlılara Macaristan hakimiyetini sağlarken, 1687 yılındaki, Osmanlılar
ile Habsburglar arasında
gerçekleşen ikincisi Osmanlı'nın Macaristan'daki hâkimiyetini sona erdirmiş.
Mohaç Meydan Muharebesi, 29 Ağustos 1526 günü, Osmanlı İmparatorluğu ve Macaristan Krallığı orduları arasında meydana gelen ve Macaristan’ın büyük bölümünün Osmanlı hâkimiyetine girmesiyle sonuçlanan savaştır.
Sayıca üstün Osmanlı ordusunun hafif süvarileri, o zamana kadar Avrupalılar’ın karşılaşmadıkları 300 seyyar top ve etkin tüfek kullanımı sayesinde, Macar ordusunun esas gücü olan ağır süvarilerini kısa sürede kaybetmelerini takiben, ağır bir Macar yenilgisi ile sonuçlanan Mohaç Meydan Muharebesi iki saat kadar sürmüştür.
Tarihi Mohaç Milli Anıt Parkı
29 Mayıs 1976 yılında, savaşın 450. yılı anısına açılmış bir park. Mohaç'ın güneyinde Satorhely kasabasına yakın 7 hektarlık bir alan üzerine yerleşik. Arkeologlar yaklaşık 150.000 kişinin gömüldüğü toplu mezara ulaşmış.
Parka bronz bir kapıdan giriliyor ve atrium gibi bir bilgilendirme binasına ulaşıyorsunuz.
Alt katta Mohaç Savaşı'nı, şiveli bir Türkçe dahil, farklı dillerde anlatan 15 dk'lık bir film var.
Ardından ağaçlarla çevrilmiş yuvarlak park alanına ulaşıyorsunuz. Tahta totem direkleri şeklindeki 120 adet mezar taşını Macar sanatçıları yapmış.
Sultan Süleyman, bir filenin içinde Macar kuru kafalarını taşıyan bir tahta totem direği şeklinde konumlandırılmış.
Pecs (Peç diye okunur)
Macaristan'ın
beşinci büyük şehridir. 2000 Aralığında UNESCO Dünya Mirası
Listesine
alınmış, 2010 yılında kültür başkenti olarak seçilen kentlerden birisi olmuş. İlk
olarak Mohaç Savaşı (1526) sonrasında Osmanlı
idaresi altına giren şehir 1529’da ve kesin olarak 1543 Haziranında Osmanlı
idaresine geçmiş ve tam bir Osmanlı şehrine dönüştürülmüş. 1664'de Hırvat
soylularından Nikola Zrinski şehre saldırarak yağmalamış ve çekilirken
yakmış. Bu yangın Peç'teki ortaçağ izlerini büyük ölçüde silmiş. Şehir, 22 ekim
1686’da kesin olarak Osmanlıların elinden çıkmış.
Kentteki 17 camiden en meşhuru Széchenyi Meydanı'ndaki Kasım Paşa Camisi'dir. 1585'de inşa edilmiş, Osmanlıyönetimi sonrasında minareleri yıkılmış ve St. Maria adıyla kiliseye dönüştürülmüştür.
Szigetvar
Zigetvar, 1566’dan 1688 yılına kadar Osmanlı hakimiyetinde kalmıştır. I. Süleyman burada vefat etmiştir. Ali Paşa'nın burada kendi adına yaptırdığı cami Katolik kilisesine dönüştürülmüştür
Zrinyi Miklos (1520-1566) en az 60.000 kişilik Osmanlı ordusuna karşı Zigetvar Kalesini 2.500 kişiyle savunan Hırvat asıllı "Macar kahramanı".
Zigetvar'daki tarihi kalıntı Zigetvar Kalesi'dir. Kale, Sultan Süleyman'ın ölmeden önceki son seferi olan Zigetvar Savaşı sonrasında Osmanlı İmparatorluğu'nun eline geçmiştir.
Kuşatma sonunda ele geçirilen kaleye, seferde hayata gözlerini yuman Sultan Süleyman adına cami yaptırılmıştır. Aşağıdaki resimde yeralan ve bugün müze olarak kullanılan binanın bacasının caminin minaresi olduğu görülebilecektir.
Ziyaretimiz sırasında, binanın iç kesiminde yer alan orijinal caminin içinde, o akşam yapılacak olan klasik müzik konseri için hazırlık çalışması vardı. Koronun arkasında caminin mihrabı görülmektedir.
Asıl hedef Viyana olmasına rağmen, Zigetvar Kalesi zorlukla alınmıştır. Bu sefer sırasında I. Süleyman ölmüştür. Dönemin sadrazamı Sokullu Mehmet Paşa orduyu yetersiz görüp, kaleyi aldıktan sonra İstanbul'a dönmüştür. Savaşta I. Süleyman'ın öldüğü askerlere söylenmemiştir. Nedeni ise askerlerin moralinin bozulmasını engellemektir. Bir süre sonra, I. Süleyman'ın yerine oğlu II. Selim geçti.
Türk Macar Dostluk Parkı
Kuşatma sırasında hayata gözlerini yuman ve ölümü ordudan saklanan Sultan Süleyman'ın kalbi ve iç organları, çadırını kurduğu bu park alanına yakın bir yere toprağa verilmiştir. Yeri tam olarak bilinmemekte.